Blog Paul

Een proeverij van theatervormen

Wat kan je verwachten van de Zomerschool Oriëntatiecursus van het Huis van Vervoering? Dat is in 2021 een kennismaking met de theatervormen improvisatie, instuderen van een lied en het maken van een choreografie. In zes bijeenkomsten in de maand juli krijg je de smaak te pakken door deze introductie van genoemde disciplines.

Het Huis van Vervoering is als terugkomen bij je familie. De instructeurs zorgen voor een gastvrije en gezellige sfeer vanaf het moment dat je arriveert bij de voormalige Appelloods, gelegen in het  duingebied van de Bosjes van Poot.

De eerste donderdagavond was de ‘theater’ kennismaking met het onderdeel improvisatie. In groepjes van twee oefenden we een reeks van opdrachten, die we dan per tweetal voor de gehele groep presenteerden. Daarna was er gelegenheid voor individuele reacties en opmerkingen. Zelf heb ik veel kunnen leren. Bijvoorbeeld dat essentieel bij improvisatie een “spanning in de scène” moet opleveren: een conflict in jezelf, tussen twee personen, óf met een object zoals bij Mister Bean.

Op de tweede avond kwam het onderdeel ‘muziek en taal’ aan de orde. Het viel me op hoe iedereen zich veilig in de groep voelde en zonder gene tal van oefeningen uitvoerde die de stembanden werkelijk lieten trillen. Wat uiteindelijk resulteerde in het canon zingen van Roelands geschreven lied ’Nachtegaal, Zing Ons Uw Lied Vol Dromen…’

Het onderdeel ‘dans en bewegen’ deed mij het meest positief verbazen. De opdracht was met een partner per lichaamsdeel een specifieke beweging te maken. Met behulp van de ogen van een grote dobbelsteen vormde we een reeks van bewegingen achter elkaar. Deze reeks leerde we synchroon uit het hoofd zodat we een vloeiend verhaal gingen uitbeelden: onze eigen ontworpen choreografie!

De laatste zaterdag was het sluitstuk met de eindpresentatie van alle deelnemers van de oriëntatie-  en intensieve cursussen. We kregen twee-en-een-half uur de tijd om dit in te studeren. Ik werd door een groep gevraagd mee te doen met het sprookjes spektakel ‘Het Laatste Oordeel’ oftewel ‘Het Is Een Midzomernacht’. Ik kreeg de rol van heikele heks tussen de schunnige schavuit, de kommervolle koningin, de zachte zandman en de verteller van het verhaal. We eindigden het spel hand in hand met het eerder ingestudeerde lied ‘Nachtegaal, Zing Ons Uw Lied Vol Dromen’. 

Als laatste was er een gezamenlijke maaltijd van onze eigen gemaakte gerechten. We zaten aan gezellig opgemaakte lange tafels en konden nog lang over onze ervaringen en belevenissen napraten.

september 2021

Paul Peters