Op zoek naar Haagse Heldinnen 💚💛

Wat
Op zoek naar Haagse Heldinnen (55+)

Wie
Annoushka Claassens, Roeland Drost, Anne Hogewind en Sophie Plekker

Periode:
8 maart 2025 – 8 maart 2026

Locatie
Verschillende wijken in de regio Haaglanden

Aanmelden
Klik hier om een Haagse Heldin op te geven!

ENGLISH VERSION

Op 8 maart 2025 – Internationale Vrouwendag – starten we ons onderzoekstraject: Op zoek naar Haagse Heldinnen. In 2026 willen we op basis hiervan een nieuwe Huisvoorstelling maken.

We zoeken vrouwen van 55+ die verborgen zijn in Haagse wijken en Haaglanden – vrouwen die anoniem blijven, maar heldendaden verrichten voor hun buurt, gemeenschap of stad. Misschien eenmalig, misschien dagelijks. Schrijver Anne Hogewind zal, net als bij onze vorige voorstelling, de verhalen optekenen en later ombouwen tot een script. De regie komt in handen van Sophie Plekker.

Ken je iemand die we absoluut niet mogen missen? Of herken je jezelf in deze omschrijving?

Wat kun je verwachten
In deze onderzoeksfase gaan wij – samen met onze deelnemers en ter voorbereiding op de Huisvoorstelling in 2026 – op zoek naar Haagse heldinnen.  Vrouwen die met hun dagelijkse ‘werk’ een grote positieve impact hebben op hun omgeving, maar vaak niet erkend worden. Maar ook: naar een nieuwe definitie van heldenmoed. 

In Den Haag staan weinig standbeelden voor vrouwen; de meeste eren mannelijke helden. Mannen worden vaak geëerd om zogenaamd ‘grootse’ bijdragen, bijvoorbeeld aan oorlog en staatszaken. Vrouwen mochten lang niet over hun eigen lot beslissen of deelnemen aan dat soort zaken, maar hielden de maatschappij ondertussen wél dag in dag uit draaiende, met al hun ondergewaardeerde en onbetaalde werk, dat voor de maatschappij van groot belang was. Deze fundamenteel ongelijke structuur, werkt nog altijd door in het nu. Wij willen al die vrouwen, al die ondergewaardeerde vrouwenarbeid, op het schild hijsen.

Vanuit de inclusieve visie van Huis van Vervoering gaan we daarbij juist níét op zoek naar de Aletta Jacobsen van deze wereld (hoe geweldig ook), maar juist naar ‘dagelijkse’ heldinnen. We starten deze gesprekken vanuit een heldin uit een Griekse tragedie en vragen de vrouwen in hoeverre zij denken op deze vrouw te lijken? Wat herken je/herken je niet/zou jij anders hebben gedaan? Hoe staat het nu in de wereld? Worden vrouwen nog steeds (mond)dood gemaakt? Wat zijn jouw verborgen heldinnendaden? Heb jij je wel eens ergens voor opgeofferd?