Huisvoorstelling

Nieuwe Huisvoorstelling

Het Sneeuwt in de Kamer
Voorstelling detail-foto

“Het sneeuwt in de kamer” de nieuwe Huisvoorstelling van Huis van Vervoering, zal 22 oktober 2022 in première gaan.

In de herfstvakantie van dit jaar speelt Huis van Vervoering zijn vijfde Huisvoorstelling: “Het sneeuwt in de kamer”. Een voorstelling die gaat over dementie. We willen dit taboe onderwerp positief gaan benaderen, waarbij de nadruk zal gaan liggen op de rijke gevoelswereld van de persoon met dementie. Het wordt een voorstelling op locatie, dus niet in een theater maar op een bijzondere plek in Den Haag, we gaan werken met 55+ amateur podiumkunstenaars met en zonder ervaring. 

We gaan deze voorstelling werken met 3 subgroepen die in hun eigen discipline aan de slag zullen gaan. Maar alle subgroepen zullen meespelen in de theatervoorstelling. Het gaat om de volgende groepen:

  • Theater-groep. Voor als je wilt acteren en gevoel hebt voor tekst en zin hebt om je tanden in een tekst te zetten. Begeleiding: theaterdocent/regisseur Marijn van den Boogaard.
  • Bewegers-groep. Voor als je vooral wilt bewegen en/of dansen in de voorstelling en lekker in je lijf wilt komen; Begeleiding: choreograaf/dansdocent Annoushka Claassens.
  • Muziek-groep. Voor als je jouw muzikale, instrumentale steentje bij wilt dragen aan het verhaal dat wordt verteld. We gaan theater muziek met elkaar maken. In sferen denken en uitvoeren. Neem je instrument mee! Begeleiding: muzikant/acteur Roeland Drost.

Los van de theater-, beweeg- en muziek-groep komt er een begeleidings-groep van 15-20 vrijwilligers, die de productie en het publieksprogramma ondersteunen en begeleiden. Mocht alleen dat je interesse of voorkeur hebben dan horen we dat ook graag.

Repetities
De repetities zijn op donderdag- óf vrijdagavond (van 19.00 u tot 21.30 u) én zaterdag overdag (van 13.15 u tot 17.15 u)

De maakfase bestaat uit twee periodes:

  • mei/juni 2022 co-creatie/ onderzoeksfase, repeteren in week 19, 20, 21, 24 en 26.
  • september/oktober 2022 vastleggen en repeteren in week 35 t/m 42. We spelen acht keer tijdens de herfstvakantie, in week 43.

In beide maakfases wordt er één keer per subgroep en één keer gezamenlijk, dus twee keer in de week gerepeteerd. In aanloop naar de voorstelling zal dit vaker zijn.

Na de herfstvakantie (oktober – november 2022) spelen we de voorstelling nog eens acht keer tijdens het educatietraject met zorgstudenten. De data hiervoor worden later vastgelegd.

Deelnemersbijdrage
De kosten om mee te doen aan de voorstelling zijn € 195,00, met ooievaarspaskorting € 97,50.
Voor minstens 25 repetities en 16 x voorstelling spelen. 
Het meedoen aan de selectie workshop is gratis en je kunt je hier opgeven.

Inhoud repetities
We gaan met elkaar schrijven, improviseren, uitproberen, reflecteren, repeteren en presenteren. Deelnemers bouwen, vanuit acteren, bewegen of muziek maken aan een gemeenschappelijk personage. Vanuit co-creatie verzamelen de drie groepen theatrale, muzikale en beeldende associaties, dromen, visioenen, herinneringen en geluiden van dat ene personage en zo ontstaat er een schets van een mensenleven. 

In de herfstvakantie, van 21 t/m 30 oktober 2022 en in de weken daarna, zal de voorstelling in totaal 16 keer spelen, 8 openbare voorstellingen en 8 besloten educatie voorstellingen.
Huis van Vervoering wil bijdragen aan een positief gesprek rond dementie, voor iedereen die hier op een manier mee te maken heeft. Daarnaast zijn speelplezier, ontmoeting, uitdaging en ook de (artistieke) ontwikkeling van de deelnemers belangrijk.

korte inhoud voorstelling
In deze multi-disciplinaire theaterbeleving op locatie beziet het publiek de wereld door de ogen van een persoon met een ‘haperend brein’, die volledig in zijn eigen wereld zit.
De persoon is losgeraakt van de structuren en rituelen die wij mensen binnen een gezin, huwelijk, maar ook binnen een maatschappij met elkaar hebben bedacht en die wij mensen bestempelen als normaal en waar we elkaar vaak in gevangen houden, beoordelen en veroordelen. 
De persoon in kwestie is vrij, als het ware wedergeboren en onverminderd rijk in gevoels- en belevingswereld. 
Door de focus te leggen op de levenskracht van deze persoon en de wendbaarheid, creativiteit en originaliteit van het brein centraal te stellen willen we een onvergetelijke theaterbelevenis creëren voor zowel de deelnemers als de bezoekers. En zo de broze mens weer laten schitteren. Een positieve, warme, menselijke en sociale benadering van het ‘haperende brein’.

Hoe wat en waar

Wanneer?
22 t/m 30 oktober 2022, vervolgd door een educatie traject in oktober en november 2022.
Waar
op locatie
In
Den Haag

Ontwikkeling

Concept
Muziek
Choreografie