We sluiten 2023 af in de wondere wereld van de Hindoestaanse/Westerse sprookjes en andere vertellingen.
Samen met leden van de Haags Hindostaanse 55-plus gemeenschap, biedt Huis van Vervoering een maak-traject aan. Dit in co-productie met theater De Nieuwe Regentes (DNR). DNR heeft een jarenlange hechte relatie met de Hindostaanse gemeenschap in de wijk Segbroek.
We willen de universele thema’s en cliché-types die in elk sprookje terug zijn te zien te analyseren. Welke invloed hebben deze verhalen nog steeds op het leven van mensen nu? Hoe hebben deze sprookjes ons denken over identiteit, gender en maatschappelijke rolpatronen gevormd? En hoeveel invloed hebben deze sprookjes nu nog op de manier waarop wij onze maatschappij vormgeven? Zijn meer eigentijdse, feministische versies van deze sprookjes mogelijk? (zoals Disney bijvoorbeeld gedaan heeft met de films over Maleficent, de ‘boze heks’ uit Doornroosje, die eigenlijk heel oké blijkt te zijn).
En hoe verhouden we ons tot het feit dat veel originele sprookjes eigenlijk heel duister zijn, en helemaal niet zo vrolijk en ‘happily ever after’ als de zoetgevooisde verhaaltjes die we als kind te horen kregen. We zullen ons ook bezig houden met de vraag; wat zijn de ingrediënten van een goed sprookje? En zijn die ingrediënten nu anders dan vroeger of in een andere cultuur?
In dit project ga je aan de slag met schrijver Anne Hogewind, één maker van Huis van Vervoering en één extern gastacteur.
Planning
- repeteren: in de periode van september tot december 2023
- presenteren: december 2023
Er kunnen aan dit project maar liefst 30 deelnemers van 55-plus meedoen. Of je al eerder mee hebt gedaan met een activiteit van Huis van Vervoering maakt niet uit, iedereen van 55 jaar of ouder is welkom, met of zonder ervaring op een podium.
De kosten om mee te doen aan dit project zijn € 75,- of € 37,50 voor mensen met een geldige Ooievaarspas. Heb je interesse om mee doen?
Schrijf je dan hier in voor dit project.
Wat kun je verwachten:
In 3 van de 4 workshops worden elke keer andere sprookjes tegen het licht gehouden, uit de westerse cultuur (bijv. Roodkapje) en uit de Hindostaanse cultuur (bijv. ‘De geest die niet in de tas wilde’). Wat hebben deze sprookjes met elkaar gemeen? En wat gebeurt er als je personages uit de verschillende sprookjes met elkaar laat kennismaken?
In de 4e workshop nodigen we een externe maker uit om de dag te begeleiden, die veel ervaring heeft met het ‘opnieuw’ en ‘alternatief’ vertellen van sprookjes. Deze maker zal ook worden betrokken bij de eindpresentatie.
In oktober 2023 wordt uit het verzamelde materiaal door schrijver Anne Hogewind een eindpresentatie geschreven en in een vorm gegoten en zo ontstaat er een nieuw sprookje.
In november wordt de groep van 30 deelnemers onderverdeeld in 5 groepen. Elke groep krijgt 1 of meerdere repetitie(s) waarin gewerkt wordt aan een deel van de eindpresentatie. De eindpresentatie wordt gepresenteerd in de Grote Zaal van theater De Nieuwe Regentes.