Marijn van den Bogaard

Ik ben Marijn! Ik regisseur, ik speel, ik schrijf en geef les in theater. Sinds 2022 ben ik onderdeel van het artistieke team van Huis van Vervoering. Toen Roeland en Annoushka me uitnodigden om met hen samen te werken, hoefde ik niet lang na te denken: vanuit muziek, beweging en spel weten we elkaar te inspireren. Bovendien delen we een manier van werken: speels, gedreven, doldwaas én geïnspireerd door de rijke levenservaring van het team.

In 2016 ben ik afgestudeerd aan de HKU, waarna ik hoofdzakelijk als regisseur en speldocent heb gewerkt. In 2023 heb ik de master Kunsteducatie afgerond aan de AHK om, nog meer dan ik al deed, de verbinding met (kunst)onderwijs te zoeken én op te gaan naar crossovers tussen kunstdisciplines.
Dat doe ik bij de Hogeschool Utrecht als docent binnen de minor Creative Storytelling en als regisseur en artistiek leider van Theater Tocht, mijn gezelschap in Utrecht. Met verschillende doelgroepen, van 8 tot 100 jaar, professioneel tot zeer beginnend, ga ik altijd op zoek naar kwetsbaarheid en openheid. In die intieme ruimte zoek ik naar verbindingen tussen speler en publiek, tussen binnen- en buitenwereld.

Mijn voorstellingen zijn licht krankzinnig, poëtisch en beeldend en hebben een sterk fysiek karakter. In iedere productie probeer ik opnieuw tot de essentie van menselijk contact te komen. Het verlangen om niet alleen te zijn neemt soms spartelende en absurde vormen aan. Dát is zo fascinerend aan theater en het leven zelf: wat laten we zien? En wat is het echt? Ooit zei een speler van 83 me, toen ik vroeg of ze wel eens eerder toneel had gespeeld: ‘Ik heb mijn leven lang niet anders gedaan’. Het leven leert je spelen. Daar heb ik eigenlijk weinig aan toe voegen.